De gemeenteraad van Heist-op-den-Berg ging op 11 februari akkoord met de ondertekening van het zgn. burgemeestersconvenant.

In het voorjaar 2013 lanceerde IOK het streekproject rond het burgemeestersconvenant met als uitdaging samen met de Kempense gemeenten actie te ondernemen om de CO2-uitstoot met 20% te verlagen tegen 2020. De reacties vanuit de Kempense gemeentebesturen waren uitgesproken enthousiast. Alle 29 Kempense gemeenten hebben zich geëngageerd om samen met IOK aan de slag te gaan met het convenant. Op die manier zet de regio een krachtig statement neer, dat de Kempen op de kaart zet in Vlaanderen en Europa. Dit sterke signaal zal ongetwijfeld ook als hefboom werken voor het aantrekken van Vlaamse en Europese middelen naar de regio.

In augustus 2013 werd IOK erkend als territoriaal coördinator. Vanuit deze rol zal IOK de verschillende lopende initiatieven stroomlijnen voor de Kempense gemeenten en zelf actie ondernemen waar zij best geplaatst is. Hierbij wordt enerzijds verder gebouwd op succesvolle lopende initiatieven zoals de Energie-Infotoer, Klimaatscholen, samenaankopen, … en worden anderzijds nieuwe acties opgestart, zowel regionale als lokale acties op maat.

Officieel start het burgemeestersconvenant voor Europa wanneer de gemeenteraad de tekst van het convenant goedkeurt. Voor Heist-op-den-Berg is dit dus vanaf 11 februari 2014. Vanaf die datum heeft de gemeente exact 1 jaar de tijd om de nulmeting en een klimaatactieplan in te dienen bij Europa.

Om de nulmeting uit te voeren heeft de VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) in opdracht van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid een tool ontwikkeld die beschikbaar is voor de gemeentebesturen. De tool geeft per gemeente weer hoeveel CO2 er op het grondgebied werd uitgestoten in het referentiejaar 2011.

Voor de opmaak van het klimaatactieplan kan de gemeente rekenen op de ondersteuning van IOK.